Sunday, April 1, 2018

Jaja iz rerne - Happy Easter

Ovaj nacin kuhanja jaja sam naucila dok sam radila kao manager u jednoj kuhinji. Obzirom da nismo previse koristili stove, obicno smo sve pekli u rerni ili kuhali u steamer.



Ovako se jaja skuhaju I ni jedno se ne razbije, a budu perfektno skuhana, I bez onog zelenog orbuca oko zumanceta.



Potrebno:

1 mafin thin, metalni, ako ne onda pojedinacne mafin capice, mada moze I bez jednih I drugih samo poredati na lim.

jaja

Ukljuciti rerun na 150 C/300 f da se ugrije. U medjuvremenu jaja staviti u mafin lim ili u pojedinacne kapice.




Peci jaja 30 minuta bez otvaranja rerne.




Odmah I ubaciti u hladnu vodu.




Tokom pecenja jaja dobiju ove zute mrljice koje nestanu cim se ubace u vodu.



Ipak na dnu ostanu ove zute fleke gdje su jaja dodirivala lim za pecenje. Drugi put cu da probam da pecem na papiru umjesto al kapicama.

Jaja bojena rizom. U kesicu staviti soljicu rize, nakapati nekoliko kapi boje I ubaciti jaje. Tresti vrecicom dok se boja fino ne razmaze po jajima.

 
 
Jaja bojena u vinu: u serpicu staviti jaja, pa naliti crnim vinom da prekriju jaja. Ostaviti da odstoji nekoliko sati pa kuhati 10 minuta. Ostaviti da jaja prenoce u vinu. Naredni dan izvaditi da se osuse. Ova jaja svjetlucaju kao dragi kamen, neki kristalici iz vina se formiraju na ljusci. 
 







 




No comments:

Post a Comment