Thursday, January 9, 2014

Palacinke za mog dragog

Prefine kako palacinke tako I sos.

Za 4-6 palacinke:
 
100 gr brasna
2 jaja
1 dl mlijeka
1 kasika secera
prstohvat soli
 
Za kremu od zumanjaka:
 
3 zumanjka
45 g secera
1 kasikica nastrugane korice mandarine
prstohvat soli
50 gr putera isjeckanog na kockice
                                                                                                             
Za punjenje od sauma:

3 bjelanjka
1/2 dl vode
240 gr secera
1 kasika limunova soka
dash soli
                                                                                                                                                                                                                                                       
Za preliv:
 
4 kasike  secera                                                                                           
4 + 4 kasike soka od mandarina                                                                                            
1 kasika soka od limuna                                                                                           
20 gr putera
 
ZA Palacinke: Umutiti jaja, pola kolicine mlijeka i brasno u glatku masu, polako dodavajuci mlijeko da se dobije konzistencija tecnog vrhnja. Ostaviti u frizider do upotrebe.
                                                                                                                                             

Za kremu od zumanjaka: nastrugati 1 kasikicu korice od mandarine i staviti u 180 gr mlijeka da prokuha. Skinuti sa vatre i ostaviti da se miris korice prozme sa mlijekom. Umutiti zumanjca sa secerom i soli da se dobije gusta krema. Ponovo vratiti mlijeko da prokljuca pa polako dodavati umucenim zumanjcima. Vratiti na ringlu i polako zagrijavati do kljucanja ali ne dopustiti da prokljuca (90c), jer ce se ugrudvati. Dodati hladan puter kockicu po kockicu stalno mijesajuci. Ostaviti do upotrebe.


                                                                                                                                            

Za punjenje od sauma: Uliti pola dl vode u serpu i na to nasuti secer. Na srednjoj tempereaturi zagrijavati vodu i secer dok se ne uspinuje (pojavi se dosta mjehurica, ali ne dozvoliti da se pocne karamelizovati). U isto vrijeme mutiti 3 bjelanca sa malo soli i kasikicom limunova soka. Kad se secer uspinovao dodavati ga veoma polako u bjelanca neprestano muteci. Ostaviti bjelanca da se miksaju a vi pecite palacinke.


                                                                                                                                             

Ispeci palacinke na malo putera i ulja. Puniti ih kremom od sauma i redati u posluzavnik ili pojedinacne tanjire. Preliti obilno kremom od zumanaca i na kraju preljevom. Preljev moze da dodje i na dno odnosno kao podloga palacincima.

Za preljev: rastopiti puter I dodati ostale sastojke.

Posluziti sa puno ljubavi i paznje <3



No comments:

Post a Comment