Tuesday, December 3, 2013

Cokoladna fantazija

Ovu tortu sam pravila prosle godine dragom za rodjendan. Torta je cista fantazija. Slojevi cokolade jedan za drugim, cokoljubce ostavljaju bez daha.... naravno I kolicina cokolade utrosena u ovu ne tako ogromnu tortu moze da ostavi bez daha. Ali obzirom da je veoma zasitna I kremasta, komadicak je sasvim dovoljan.

 
Za koru:
 
350 gr putera
700 grama cokolade
4 jaja
4 zumanca
 
Mousse od bijele cokolade:
 
200 gr bijele cokolade milka
2 kasike vode
1 kasika ruma
1/2 cup slatkog vrhnja (heavy cream 114 ml)
 
 
Ganaze od bijele cokolade:
 
350 gr bijele cokolade Milka
3/4 cups slatkog vrhnja (heavy cream 170 ml)
1 kasika putera
 
Ganaze od tamne cokolade (po izboru)
 
280 gr tamne cokolade po izboru
3/4 cups slatkog vrhnja
1 kasika putera
 
Dekoracija po izboru, za ovakve cokoladne torte dekoracija zaista nije ni potrebna.
 
 
 
 
Priprema:
 
Ugrijati rernu na 300 F. Lim kojemu se stranice mogu skidati (obavezno) od 22 cm (8") namazati puterom.
Otopiti cokoladu i puter na pari, tako sto stavimo cokoladu u posudu, pokrijemo je plasticnom folijom i zagrijavamo 15 minuta iznad pare, a potom skinemo foliju i mijesamo dok ne dobijemo glatku smjesu.
Jaja i zumanca zagrijavati na pari dok ne dostignu temperaturu od 110 F, otprilike treba 2-3 minute. Paziti da se ne skuhaju, tek treba da pocnu pjeniti fino, sacekati 10tak sekundi i skinuti odmah prije nego se pocnu grudvati.
Skinuti sa pare i miksati na high dok se ne dobije svijetla masa, nekih 6-7 minuta.
Dodati jaja u cokoladu u trecinama, koja bi do sada trebala biti prilicito hladna, da ne skuha jaja.
Polako usuti u lim, staviti u jos jedan lim da se osigurate da cokolada ne iscuri u rernu i peci oko sat vremena. Unutrasnja temperatura bi trebala biti 170 F. Ostaviti u kalupu najmanje 45 minuta.
Ako se kolac malo slegnuo, njezno mu pritisnuti prema dole rubove da se dobije sto ravnija povrsina, a potom oprezno skinuti stranice i ostaviti u frizider najmanje 1 sat da se hladi. U sredini kolaca je cokoladna lava i treba da se stisne.

Kad se kolac ves skoro ohladio pristupiti izradi mousse od bijele cokolade.
Zdjela od miksera zajedno sa zicom za mucenje treba da se rasladi u frizideru, najbolje sat dok se hladi kolac.
Bijelu cokoladu rastopiti sa kasikom ruma i dvije kasike vode na pari na sljedeci nacin: Staviti vodu da se dobro ugrije ali ne da provrije. Cokoladu izlomiti na male komadice i staviti na paru da se otapa polagano stalno mijesajuci.
Ostaviti cokoladu da se hladi 10tak minuta a potom umutiti ledeno vrhnje za kuhanje u rashladjenoj zdjeli. Dodati kasiku umucenog vrhnja u cokoladu, izmijesiti da se fino sjedini, a potom sve zajedno istresti u vrhnje i umijesiti u finu kremu. Ostaviti na kucnoj temperaturi do upotrebe.



Izrada ganache od bijele cokolade. Ugrijati 3/4 slatkog vrhnja  sa jednom kasikom putera da provri. U drugu zdjelu izlomiti bijelu cokoladu sto sitnije pa je preliti vrelim vhrnjom za kuhanje. Mijesati polagano dok se sva cokolada ne rastopi. Ganache ostaviti na kucnoj temperaturi do upotrebe. Ukoliko je jos tecno ostaviti u frizider 10tak minuta da se stisne.

 
Ganache od tamne cokolade.
Ugrijati vrnje sa kasikom putera do vrenja pa preliti sitno izlomljenu cokoladu i ostaviti nekoliko minuta da se fino istopi. Mijesati dok se ne dobije sjajna i jednolicna smjesa. Po potrebi ostaviti u frizider da se stegne ali ne previse.

Sastavljanje kolaca. Ja uvijek kolac sastavljam u limu u kojem sam pekla. Koru prvo premazati moussom od bijele cokolade, zatim sasvim tanko ganacheom od tamne cokolade. Premazati potom ganachemom od bijele cokolade i ostatkom tamne cokolade premazati skoroz kolac okolo. Izmedju svakog mazanja sam stavljala kolac u zamrzivac na nekoliko minuta kako bi se stegao sloj i bijela i crna cokolada ostali nepomijesani.
Dekoracija od bijele i tamne cokolade za modelovanje u kucnoj izvedbi.


 
 
 
 

No comments:

Post a Comment